Tema je: ‘Vrednosti dobre knjige’, s katero lahko otroku ali mladostniku približamo življenjski izziv in jo uporabimo pri strokovnem delu. Spoznavali bomo, kako prepoznati dobro knjigo. Predstavili vam bomo tudi konkretne naslove knjig, ki jih lahko integrirate v svojo prakso.

Vabljeni v Zasebni terapevtski center Obelisk, Polje 363, Ljubljana
v sredo, 1. 3. 2023 ob 17h

Vstop je prost. Ker pa bi radi, da je prostor dovolj velik za vse, vas prosimo, da se na dogodek prijavite.
Prijave sprejemamo do 17. 2. na elektronski naslov: info@obelisk-terapija.si


ZASEBNI TERAPEVTSKI CENTER ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE OBELISK

Naše poslanstvo je varovati duševno zdravje otrok in mladostnikov, ustvarjati in spodbujati zdrave odnose do sebe in drugih, ohranjati pozitivne odnose s partnerji in deležniki v skupnosti. To želimo dosegati z izborom multidisciplinarnih strokovnjakov, s pristopom in storitvijo, ki poudarja zaupanje, spoštovanje, zaupnost in sočutje.


Program

17.00 KAKO LEPOSLOVJE IN ILUSTRACIJE ODPIRAJO POGOVOR Z OTROKI IN MLADIMI
Maša Ogrizek, pisateljica, prejemnica letošnje Večernice za knjigo Lisičja Luna

Pisateljica bo osvetlila, predvsem na primeru svoje zadnje knjige Vseh sort starši in otroci, kako lahko leposlovje za otroke in mladino služi kot odlično izhodišče za pogovor o univerzalnih zagatah odraščanja. (Fantazijske) zgodbe so namreč varen prostor, v katerem se lahko otroci poistovetijo z doživljanji literarnih junakov, obenem pa mladim bralcem omogočajo zadostno distanco za razmislek o sebi. Ilustracije so dodatna opora, na katero se lahko oprejo pri ubesedovanju lastnih občutij.

17.20 PRIROČNIK ZA BRANJE KAKOVOSTNIH MLADINSKIH KNJIG
Ida Mlakar Črnič, upokojena knjižničarka, bibliopedagoginja, članica uredniškega odbora Priročnika, pisateljica

Priročnik, ki ga že vrsto let pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, prinaša celovit pregled letne produkcije knjig za otroke in mladino, s posebnim ozirom na njihovo kakovost. Najboljše med njimi so prejemnice znaka za kakovost – zlata hruška. Priročnik je namenjen različnim strokovnjakom, ki pri svojem delu povezujejo otroke z dobrimi knjižnimi vsebinami: vzgojitelji, učitelji, knjižničarji, mentorji branja, starši, pa tudi strokovnjaki, ki jim kakovostne knjižne tematike (zgodbe) lahko služijo kot izhodišče za svetovalni pogovor ob različnih preizkušnjah na poti odraščanja.

17.40 OD SLIKANIC DO MLADINSKIH ROMANOV – KATERIH (PROBLEMSKIH) TEM SE LOTEVAJO AVTORJI IN KAJ LAHKO OD TEH KNJIG ODNESEJO BRALCI
Gaja Kos, urednica, literarna kritičarka, pisateljica in prevajalka

Prvi del predavanja bo namenjen kratkemu pregledu t.i. problemskih tem, ki se jih lotevajo avtorji del za otroke in mladino; tovrstne kakovostne knjige imajo lahko mnoge funkcije, od spoznavne do etične, širijo pogled, krepijo empatijo itd. Drugi del predavanja bo namenjen predstavitvi nekaj konkretnih naslovov kakovostnih knjig za različne starosti bralcev, ki so ne samo odlično čtivo, pač pa lahko tudi dobro izhodišče za pogovore o bolj kompleksnih, tudi težkih življenjskih preizkušnjah in situacijah.

18.00 OGLED PROSTOROV S TERAPEVTSKIMI VSEBINAMI

Namenjen je sodelavcem strokovnjakom (psihologom, pedopsihiatrom, psihoterapevtom, spec. pedagogom, logopedom…), ki iščejo klientom prijazen prostor za delo, v sodelovalnem okolju. Prostor je poleg svojih izobraževalnih kapacitet namenjen predvsem celostni obravnavi otrok in mladostnikov in nagovarja srečevanje in sodelovanje med strokovnjaki na enem mestu.

Hkrati si boste lahko ogledali razstavo ilustratorke Anke Kočevar, ki je opremila knjigo »Vseh sort starši in otroci« avtorice Maše Ogrizek.